Coq-au-vin

25 60 4 5
Aantal personen:
  • 1 braadkip (ca 1,400 kg) in 8 stukken
  • 500 gr sjalotten
  • 300 gr champignons
  • 100 gr spekblokjes
  • 50 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 4 el cognac
  • 1/2 liter rode wijn
  • kruidentuiltje (tijm, laurierblad, peterseliestengels)
  • gehakte peterselie
  • peper en zout
  1. - pel de sjalotjes, bak ze, samen met de spekblokjes, gedurend 10 min op een middelhoog vuur, in 30 gr boter
  2. - zet even aan de kant
  3. - braad in dezelfde pan de stukken kip rondom aan, kruid met peper en zout en strooi er de bloem bij
  4. - schep goed om , voeg de cognac, de wijn en het kruidentuiltje toe
  5. - breng aan de kook, dek af, temper het vuur en laat 45 min zacht stoven
  6. - halveer de champignons, bak ze kort op een hevig vuur, in de rest van de boter
  7. - neem de stukken kip uit de pan
  8. - zeef de saus, doe de spekblokjes, de sjalotjes en de champignons bij de saus
  9. - kruid naar smaak met peper en zout
  10. - leg de stukken kip in de saus en laat nog heel even goed doorverwarmen
  11. - werk af met gehakte peterselie
  12. Lekker met aardappelen of rijst!
Lydievr