Coq au vin blanc

1029 50 Gemiddelde moeilijkheid 4 5
Aantal personen:
  • 4 kippenborsten van zeer goede kwaliteit
  • 250 g witte paddenstoelen
  • 1 sjalot
  • 1 koffielepel bloem
  • 3 tomaten (geschild, ontpit en in stukjes gesneden)
  • 20 cl goede droge witte wijn
  • 20 cl goede gevogeltebouillon
  • 2 eetlepels cognac
  • 1 bosje verse dragon
  • 1 scheutje olijfolie
  • 2 klontjes Solo
  • peper
  • zout
  1. Kruid de kipfilets met peper en zout.
  2. Laat een pot warm worden op het vuur met daarin een scheutje olijfolie. Laat er dan een klontje Solo in uitsmelten. Leg de kip erin en laat langs 1 kant gedurende 5 minuten een mooi kleurtje krijgen. Draai dan de kip om en laat 5 minuten verder bakken op krachtig vuur. Zet dan het deksel op de pan en het vuur eronder zacht. Laat 10 minuten braden onder deksel. Draai dan de filets om en laat nog 10 minuten zacht verder garen.
  3. Haal de kip uit de pot.
  4. 4. Doe de in stukjes
  5. gesneden paddenstoelen in de pot, voeg de cognac toe en flambeer. Laat 3
  6. minuten bakken op hoog vuur, tot de cognac volledig verdampt is. Roer
  7. regelmatig.
  8. Voeg de gehakte sjalot toe en laat nog een minuut verder bakken op zacht vuur.
  9. Strooi de bloem uit over de champignons. Roer en laat nog een paar seconden bakken. Giet dan de gevogeltefond in de pan. Voeg de tomatenblokjes toe en breng al roerend aan de kook. Laat voor de helft inkoken.
  10. Giet de witte wijn bij de saus. Laat 20 minuten zacht koken zonder deksel. Peper en zout de saus.
  11. Leg de kip in de saus en laat warm worden. Bestrooi met gehakte verse dragon en serveer.
Solo