Bouillabaisse

17 60 5 5
Aantal personen:
  • 1 kg verse vis (filet of delen van kabeljauw, etc.)
  • 1/2 kg schaal- en schelpdieren (ongepelde scampi, etc.)
  • 2 à 3 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 5 wortelen
  • 1 dikke prei (of 2 kleine)
  • 1 bos witte selder
  • 1 venkelknol
  • 2 pikante pepertjes (zonder zaadjes en zaadlijsten)
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 stukje foelie
  • 1 theelepel venkelzaadjes
  • 20 verse tomaten
  • 300 ml witte wijn
  • Capsule saffraan (zo'n 20 draadjes)
  • 220 ml visbouillon
  • Flinke scheut olijfolie
  1. Snijd alle groenten brunoise (zeer kleine blokjes, pas op met de pepers!). Verwarm de olijfolie in een grote kookpot en stoof de groenten aan. Blus af met de bouillon en de witte wijn. Laat opkoken en voeg laurierblad, foelie en venkelzaad toe. Voeg de saffraan pas toe als de groenten gaar zijn.
  2. Voeg de schelpdieren toe en laat rustig garen op een zacht vuur.
  3. De vis en de schaaldieren pas toevoegen op het laatste moment, die hoeven maar 5 minuten mee te koken. Zet het vuur zeker niet te hoog want dan valt de vis uit elkaar.
  4. Dien de bouillabaisse op in verwarmde borden met stokbrood en rouille. Schik de schaal en schelpdieren en de vis eerst in het bord, schep er daarna pas de soep overheen tot een mooi geheel.
Breggie