blinde vinken met rozijntjes

2 60 0 5
Aantal personen:
  1. Ingrediënten
  2. - 6 à 8 blinde vinken
  3. (Colruyt-beenhouwerij of diepvriesvlees)
  4. - 800 g wortelen (vers of jonge wortelen, diepvries, Ringis)
  5. - 600 g middelgrote aardappelen
  6. - 2 sjalotten
  7. - 2 eetl. donkere rozijnen
  8. - 2 eetl. pijnboompitten
  9. - 1 dl rode porto
  10. - 2,5 dl kalfsfond (bokaal)
  11. - 1 eetl. boter
  12. - 2 koffiel. kruidentuiltje (Topaz)
  13. - instantsausbinder
  14. - peper en zout
  15. Voorbereiding
  16. - Snipper de sjalotten in stukjes.
  17. - Schil de aardappelen en snij ze in schijven van 1 cm dik.
  18. - Snij verse wortelen in schijfjes.
  19. Bereiding(25 à 30 min.)
  20. Laat 1 eetl. boter smelten in een brede braadpan. Bak de (diepgevroren) blinde vinken langs alle zijden mooi bruin. Kruid met peper en zout. Voeg de sjalotten het laatst toe en laat even meebakken.
  21. Schik de blinde vinken in het midden van de braadpan en verdeel de (diepgevroren) wortelen en de aardappelschijfjes errond. Leng aan met de porto en de kalfsfond (de groenten moeten bijna volledig onder het vocht staan; voeg eventueel nog een beetje kalfsfond toe).
  22. Strooi er de rozijnen en pijnboompitten over en kruid met 2 koffiel. kruidentuiltje. Breng aan de kook, dek af en laat op een matig vuur gedurende 15 tot 20 min. (diepvriesgroenten 25 à 30 min.) sudderen.
  23. Bind met instantsausbinder en laat even goed doorkoken.
  24. Tip
  25. Afwerking
  26. Versier met verse peterselie en dien onmiddellijk op.
  27. Tip
  28. U kan een deel van de wortelen vervangen door bv. erwten of zilveruitjes (diepvries, Ringis). Of neem i.p.v. wortelen 500 g couscousgroenten (diepvries, Ringis)
  29. Begeleidende wijn
  30. Le Cavalier-Roi
  31. A.C. Bordeaux
wiske_2