Basis /Linzen / Witte bonen/ Avocado/ Of Kikkererwten met citroen HUMMUS

2 10 0 5
Aantal personen:
  • Zie bij elk recept
  1. Deze BASISHUMMUS is lekker om groente in te dippen of met Turks brood. Varieer ook eens met dit recept door er andere kruiden of specerijen aan toe te voegen.
  2. A Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze af onder de kraan. Pers de citroen uit, hak de peterselie en haal de teentjes knoflook door de knoflookpers. Rooster de komijn en vijzel het.
  3. Doe vervolgens alle ingrediënten behalve het zout, de peper en de peterselie in de keukenmachine. Laat de keukenmachine draaien tot het een gladde puree is. Als de consistentie te dik is, kun je een scheutje water toevoegen. Om het mengsel iets gladder te maken kun je ook nog wat extra olijfolie toevoegen. Breng op smaak met peper en zout. Meng nog een keer goed en doe het in een kommetje. Besprenkel met een vleugje paprikapoeder en giet er een dun laagje olijfolie overheen, dan droogt het niet snel uit. Tot slot de peterselie erover, eventueel met een paar overgebleven kikkererwten voor de sier.
  4. In een afgesloten plastic bakje, kun je de Hummus ongeveer een week goed houden, mits je het in de koelkast bewaart.
  5. Handje verse platte peterselie ,zout, peper, 1/2 tl milde paprikapoeder, 1/2 tl komijnpoeder, 1 citroen, 3 el olijfolie, 1 tl tahin( sesampasta)1 blik kikkererwten van 400 gr en 2 teen knoflook
  6. B HUMMUS VAN WITTE BONEN
  7. 1 pot witte bonen van 400 gram, 3 el tahin, 3 el olijfolie, 1 citroen, 1/2 tl gerookt paprikapoeder, 2 tl venkelzaad, verse bieslook, peper en zout
  8. Doe de bonen in een vergiet, laat ze uitlekken en spoel ze goed af. Pers de citroen uit. Doe alle ingrediënten behalve peper, zout en bieslook in de keukenmachine en maal fijn tot het een gladde pasta is. Voeg naar smaak peper en zout toe en garneer met de verse, fijngesnipperde bieslook.
  9. Wil je deze hummus iets pittiger maken? Vervang de venkel dan eens voor twee eetlepels komijnzaad en voeg een teen knoflook en een handje verse koriander toe.
  10. C HUMMUS VAN LINZEN
  11. 1 blik linzen, 1 ui, 2 teen knoflook, 2 el olijfolie, 4 el mosterd, 4 takjes platte peterselie, 1-2 takjes koriander, citroensap naar smaak, zout, peper
  12. Doe de linzen in een vergiet en spoel ze af onder de kraan. Pel de ui en snijd deze in kleine stukjes. Hak de knoflook fijn. Verhit een eetlepel olijfolie en fruit de knoflook en ui hierin. Voeg de linzen toe en zoveel water dat de linzen 1 centimeter onder staan. Voeg de laurier toe en kook het geheel zo'n 10 minuten.
  13. Laat de linzen uitlekken, maar vang het kookvocht op. Haal de laurier eruit en gooi weg. Pureer het in de keukenmachine met de olijfolie, peterselie, koriander en mosterd tot een smeuïg mengsel. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
  14. Als de hummus wat droog is, voeg dan een scheutje kookvocht toe.
  15. D GROENE HUMMUS MET AVOCADO
  16. 1 blik kikkererwten, 1 el tahin, 3 el olijfolie, 1 tl gemalen komijn, 1/2 avocado, peper en zout
  17. Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze af onder de kraan. Haal de pit uit de avocado, schep het vruchtvlees er met een eetlepel uit en snijd in blokjes. Pureer de kikkererwten met de overige ingrediënten - op olijfolie, peper, zout en koriander na - in de keukenmachine tot een glad mengsel. Schenk tijdens het malen de olijfolie er rustig bij, tot er een gladde pasta ontstaat. Is de hummus te dik? Voeg eventueel wat water toe. Te droog zal deze hummus niet snel zijn, want de avocado maakt hem extra zacht en smeuïg.
  18. Voeg naar smaak peper en zout toe. Garneer met de koriander.
  19. E KIKKERERWTENHUMMUS
  20. Lekker als lunch of tussendoortje. Deze hummus is ook heerlijk bij geroosterde groenten (paprika, wortels, bieten, ui). Snijd de groenten in grove stukken en rooster ze met wat olijfolie in de oven. Of serveer de hummus als dip met rauwkost.
  21. 1 blik kikkererwten van 300 gr, 1 teentje knoflook uitgeperst, 4 el extra vierge olijfolie, 4 el zonnebloemolie, rasp van de schil van 1 citroen, sap van 1/2 citroen, 2 takjes koriander, peper en zout. wat boerenbrood.
  22. Houd ongeveer 2 eetlepels kikkererwten apart voor de garnering. Voeg de overige kikkererwten bij de citroenrasp en het sap, het knoflookteentje en de olijf- en zonnebloemolie. Pureer het mengsel in de keukenmachine of met de staafmixer tot een mooie, gladde puree. Kijk of je de dikte en grofheid fijn vindt. Je kunt er altijd nog wat (olijf)olie bij doen of de keukenmachine wat langer laten draaien. Maak af met zout en peper naar smaak.
  23. Doe de hummus op een plat bord en garneer met de kikkererwten die je opzij hebt gehouden en met stukgescheurde korianderblaadjes. Je kunt er ook nog een klein beetje extra vierge olijfolie overheen sprenkelen.
Love to Cook