Bacon-preitaart met kaas

11 50 0 5
Aantal personen:
  • 25 gr boter
  • 500 gr prei (in smalle ringen)
  • 125 ml crème fraiche
  • zout en peper
  • 1/2 theel kerriepoeder
  • 100 gr bacon (in plakjes)
  • 8 plakken filodeeg van 24x24cm
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 100 gr geraspte belegen kaas
  • 1 el arachideolie of zonnebloemolie
  1. - verwarm de oven voor op 200°C
  2. - verhit de boter en bak hierin op een laag vuurtje de prei 2 minuten
  3. - voeg de crème fraiche toe en bak tot het vocht bijna verdampt is
  4. - peper, zout en kerriepoeder toevoegen
  5. - rooster de bacon licht in een droge hete pan
  6. - snijd ca 8 cm brede repen uit de lappen filodeeg
  7. - leg ze overlappend naast elkaar over de bodem van een springvorm (24cm) en laat de overtollige deeglengte over de zijkant van de vorm hangen
  8. - schep het ei en de kaas door het preimengsel
  9. - verdeel dit mengsel over de deegbodem en leg de iets kleiner gesneden bacon erop
  10. - sla het overhangende deeg terug en dek de vulling ermee af
  11. - bestrijk de bovenkant met olie en bak de taart in 20-25 minuten lichtbruin
  12. TIP:
  13. - lekker met een tomatensalade
  14. - als je de bacon weglaat, heb je een prima vegetarisch gerecht
Lydievr