Appeltaart

7 30 0 5
Aantal personen:
  • 250 gr bloem
  • 20 gr verse gist of 4,5 theelp droge gist
  • 1/2 koffielp zout
  • 60 gr bakboter op kamertemperatuur brengen
  • 2 eieren
  • 4 lp lauwe melk
  • 8 à 9 appelen
  • kaneel
  1. Maak eerst de appelmoes van 6 à 7 appelen en laat afkoelen.
  2. Zeef de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje en strooi het zout aan de buitenrand van de bloem.
  3. Breek de gist in 4 lp lauwe melk en voeg de suiker toe.
  4. Giet dit mengsel in het kuiltje en dek af met wat bloem.
  5. Klop 1 ei los, doe dit bij het deeg samen met de zacht geworden boter en begin te kneden.
  6. Kneed het deeg 10 minuten en laat 30 minuten rijzen.
  7. Doorkneed even, leg 1/4 deeg aan de kant, rol de rest uit en leg in een ingevette taartvorm van 26 diameter.
  8. Door prik het deeg met een vork. Bedek de taart bodem met dunne schijfjes geschilde appelen, anders word het deeg te sappig van de appelmoes en bak de bodem niet goed.
  9. Doe hier over de appelmoes.
  10. Rol de overgebleven deeg langwerpig uit en snij er reepjes van en versier de taart met reepjes.
  11. Klop een eierdooier los samen met een beetje water en bestrijk er de rand en de deegreepjes mee. Laat nog eens 20 minuten rijzen en bak op een voorverwarmde oven van 180 graden gedurende ongeveer 40 min.
  12. Smakelijk !
Nanske.