Appeltaart met walnoot en calvados

9 75 0 5
Aantal personen:
  • boter voor de bakvorm
  • paneermeel voor de bakvorm
  • 700 gr appels
  • 3-4 el citroensap
  • 160 gr boter
  • 175 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 3 eieren
  • 175 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 el melk
  • 75 gr walnoten
  • 3-4 el calvados
  1. - vet een springvorm van 26 cm doorsnede in en bestrooi met een laagje paneermeel
  2. - schil de appels, halveer ze of snijd in 4 indien ze wat groter zijn
  3. - verwijder de klokhuizen
  4. - kerf de appels aan de bolle kant in met een vork en besprenkel met citroensap
  5. - roer 125gr boter, 100gr suiker, de vanillesuiker en een snufje zout tot een crème
  6. - roer er de eieren een voor een doorheen
  7. - zeef en meng de bloem en het bakpoeder en roer de mengeling afgewisseld met de melk in porties door de crème tot een mooi egaal deeg
  8. - verdeel het deeg over de vorm
  9. - leg de appels met de bolle, ingekerfde kant naar boven op het deeg
  10. - bak de taart in een voorverwarmde oven van 150°C in ca 30 min goudbruin
  11. - hak de walnoten grof
  12. - verhit 75g suiker in een verwarmde pan zonder olie tot hij karameliseert
  13. - haal de pan van het vuur en roer de overgebleven 35gr boter door de suiker
  14. - roer vervolgens de calvados er beetje bij beetje doorheen
  15. - zet de pan weer op een laag vuur en blijf zachtjes roeren tot het mengsel egaal is
  16. - neemde pan weer van het vuur en roer de walnoten door de vloeistof
  17. - verdeel het vervolgens onmiddellijk over de taart en laat die nog eens 10 min doorbakken op dezelfde temperatuur
Lydievr