Aardappelsoep met broodkorstjes

3 60 3 5
Aantal personen:
  • 0,500 kg aardappel
  • 0,300 kg ui
  • 0,400 kg preiwit
  • 0,300 kg bleekselder
  • 0,100 kg wortel
  • 3,500 l blanke fond
  • 0,200 kg boter
  • Toastbrood
  • Kervel
  • Peper
  • Zout
  1. Blanke fond bereiden.
  2. Ui, preiwit en bleekselder in grove stukken snijden. Het preiwit (1/4), ui en enkele bleekselderstengels worden afzonderlijk gehouden voor de garnituur.
  3. Aardappelen in grove stukken snijden.
  4. Grove groenten (3/4) aanstoven in boter zonder te kleuren.
  5. Met ontvette blanke fond bevochtigen.
  6. Aardappelen toevoegen.
  7. Gedurende ongeveer 30 minuten zachtjes gaarkoken.
  8. Soep door een roerzeef zeven of mixen.
  9. Soep op smaak brengen met peper en zout.
  10. Door een puntzeef zeven.
  11. Terug aan de kook brengen en afschuimen.
  12. Met boter afwerken.
  13. Als garnituur zijn hier broodkorstjes en kervelpluksels van toepassing.
  14. Broodkorstjes:
  15. * Toastbrood ontkorsten en in dobbelsteentjes van 5 mm³ snijden.
  16. * Brooddobbelsteentjes in geklaarde boter goudgeel bakken.
  17. * Uit de pan scheppen en op keukenpapier leggen om het overtollige vet te verwijderen.
  18. * Broodkorstjes afzonderlijk doorgeven.
  19. Kervel: Plukken en in koud water bewaren.
Breggie