Aardappelpuree met gecarameliseerde appels

0 60 0 5
Aantal personen:
  • 2 kg zoete aardappels
  • zout
  • 9 eetlepels roomboter of margarine
  • 6 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 6 eetlepels slagroom
  • 50 cl calvados of cognac
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 kg. stevige zure appels bijv granny smith in plakjes
  • 50 cl sinaasappelsap
  • ingevette ovenschaal
  1. Kook de aardappels in ruim water met zout in ca. 30 min. gaar. Laat ze iets afkoelen, pel ze en pureer ze. Smelt 3 el. boter in een steelpan, los er 2 el. suiker in op. Voeg 4 el. slagroom en de calvados toe, kook dit in ca. 1 min. al roerend iets in. Roer dit door de aardappelpuree. Verwarm de oven voor op 220 oC. Schep het citroensap door de appelplakjes. Smelt 3 el. boter in een koekenpan met dikke bodem en laat hierin 2 el. suiker oplossen. Bak de appelplakjes hierin 3 - 4 porties in ca. 2 min. lichtbruin. Keer ze halverwege.
  2. Schep de puree in de ovenschaal en verdeel de appelplakjes erover. Smelt 3 el. boter in een steelpan en los hierin 2 el. suiker op. Voeg 2 el. slagroom toe en kook het mengsel al roerend ca. 30 sec. door. Roer het sinaasappelsap erdoor en kook het mengsel al roerend 1 a 2 min. zachtjes door. Schenk het mengsel over de appels. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Verwarm het gerecht 30 min. in de oven,
Elsvestjens